The powerful Khmer's army in action engraved on the walls of Khmer temples 1-2-3-4-5-6-7-
Chinese warriors, tai japanese manchu at Angkor, Bayon bas-relief - tai qing mingmang, vn mingmang macu warriors, Tang and the stolen Khmer's artefact at Singapore's museum, Khmer's traditional food, busy cooking scence on Bayon carving,
ឈុតឆាកធ្វើម្ហូបដ៏មមាញឹក លើប្រាង្គបាយ័ន។
រូបចម្លាក់នៅបាយ័នខាងក្រោម បង្ហាញពីចុងភៅខ្មែរ និងចិន កំពុងមមាញឹកដុតដៃដុតជើង ដើម្បីរៀបចំអាហារថ្ងៃត្រង់សម្រាប់ព្រះចៅអធិរាជ និងព្រះនាងម្ចាស់ របស់ពួកគេ។
ដូចខ្មែរបុរាណបានចារឆ្លាក់ជាភស្តុតាង ត្រីជាអាហារសំខាន់សម្រាប់ខ្មែរ។ ក្នុងប្រពៃណីម្ហូបខ្មែរ ត្រីជាប្រភពនៃប្រូតេអីនចម្បងនៃម្ហូបអាហារខ្មែរ។ ខ្មែរធ្វើម្ហូបគ្រប់បែបយ៉ាងចេញពីត្រី។ ចំណីអាហាររបស់ខ្មែរ គឺជាប្រភេទអាហាដែលប្រើ ប្រាស់គ្រឿងទេសច្រើន ដូចជា គល់ស្លឹកគ្រៃ ល្មៀត រំដេង។ល។ ម្ហូបខ្មែរជាទូទៅ មានជាតិជូរ ឬប្រៃ ឬជូប្រៃ និងសម្បូរដោយគ្រឿងទេស។ ខ្មែរបុរាណ ប្រើបន្លែច្រើនបែបយ៉ាង ដើម្បីធ្វើម្ហូប។ ម្ហូបខ្មែរប្រើជាតិខ្លាញ់ តិចតួចបំផុត់ ឬអត់ទាល់តែ សោះតែម្តង។
ដូចដែលបានបញ្ជាក់ក្នុងរូបភាពលើប្រាង្គប្រាសាទបាយ័ន ខ្មែរប្រើប្រាស់ត្រីធ្វើម្ហូបបានច្រើនយ៉ាង ជាពិសេស ហរម៉ុក ឬអាម៉ុក។ ដោយខ្មែរជាអាណាចក្រ ដ៏យូរលង់និងរុងរឿង ខ្មែរមានរបៀបរបបក្រិតក្រមច្បាស់លាស់ក្នុងការចម្អិនអាហារប្រភេទណាមួយ ជាពិសេសសម្រាប់ចំណីអាណា របស់អធិរាជ ដ៏អស្ចារ្យរបស់ខ្មែរ។ ហរម៉ុកខ្មែរ មានលក្ខណៈពិសេស ហើយត្រូវបញ្ចូលប្រហុក ជាគ្រឿងចាំបាច់ សម្រាប់ការធ្វើហរម៉ុកខ្មែរ។ ពេលរដូវត្រីម្តងៗ ខ្មែរតែងរៀបចំធ្វើ ប្រហុក ផ្អក ត្រីងៀត ត្រីឆ្អើ ច្រើនបែបសណ្ឋាន និងតាមប្រភេទត្រីនិមួយៗ ដែលអាចរក្សាទុកបានយូរ សម្រាប់ពេលមួយឆ្នាំតែម្តង។ ខ្មែរបុរាណកម្ររទទួលទាន សាច់សត្វអ្វីផ្សេងក្រៅពីត្រី តែក្នុងរូបភាពខាងក្រោម យើងឃើញចុងភៅចិន និងខ្មែរ ធ្វើម្ហូប ពីជ្រូកម្យ៉ាង ដែលខ្មែរហៅថា កូនជ្រូកព្រៃ។ ការសម្លាប់សត្វធំៗ ដូចជាក្របី សេះ ជាដើម ត្រូវបានធ្វើដោយកងពលពិសេស សម្រាប់វិធីបុណ្យទាន សែនព្រេន ពិសេស ឬវិធីសាសនាពិសិដ្ឋណាមួយ...
Busy cooking scenes on Bayon carving.
Below sculpture from Bayong carving display busy Khmer and Chinese cookers to get lunch ready for their Emperors and Empress. Khmer food culture is basing on fish. Traditionally, Khmer's food is a kind of spicy-salty food with a lot of fruit and vegetable and so little fat or not at all.
Here we can note that fish is an important food for Khmer. In Khmer's traditional culture, fish can be cooking in many way in particularly for Harmok or Ahmok. Each reason of fish, Khmer transformed some kind of fish as Prahok, some other as Phaok, or nature dried fish as salted dried fish in different kinds for the whole year. Khmer rarely eat other protein than fish. But on these sculptures, we can see Chinese and Khmer cookers cook a kind of small wild pig (Chrouk Prei)
|